Papilionaceae (Fabaceae o Leguminosae Faboideae i Caesalpinioideae)

Descripció: Es tracta d'una família cosmopolita abundant sobretot a les regions temperades, subtropicals i fredes. Les seves espècies estan molt ben representades a les flores mediterrània i centreeuropea. Encara que les Caesalpinioideae, considerades de vegades una altra família, viuen en la franja tropical i subtropical i només alguna espècie penetra a regions temperades.
Forma: Inclou sobretot plantes herbàcies, ja sigui vivaces com anuals, i menys sovint, arbusts o arbres (Robinia). Presenten una gran variabilitat adaptativa i n'hi ha d'aquàtiques, xeròfites,... Solen presentar diferents tipus de pèls: glàndulars o no, simples o estrellats,... Algunes espècies són espinoses. L'origen de l'espinescència és variable i pot ser caulinar (Genista), estipular (Robinia), foliar o per enduriment de l'àpex del raquis (Astragalus). Les arrels poden presentar nòduls radicals, que contenen bactèries fixadores de nitrogen atmosfèric.
Fulla: Les fulles són alternes o rarament oposades (Platymiscium) i dividides de forma variable. Originàriament són imparipinnades amb un nombre de folíols variable i a partir d'aquesta fulla primitiva es donen diverses modificacions. El folíol terminal pot desaparèixer (Vicia faba, Ceratonia siliqua) o, en el cas de les plantes lianoides, transformar-se en circells (Vicia cracca); en ambdós casos parlem de fulles paripinnades. Per reducció del nombre de folíols, moltes plantes tenen les fulles trifoliolades (Trifolium, Medicago) o fins i tot simples (Indifogera, Cercis), si només queda el folíol terminal. A la base del pecíol solen aparèixer dues estípules de forma molt diversa (Mirbelia entre d'altres però no en presenta). En alguns casos poden ser foliàcies, de manera que semblen folíols de la fulla (Lotus), en d'altres són més grans que els folíols (Pisum) i fins i tot poden transformar-se en espines (Robinia).
Flor: Les flors són de mida variable: des de molt petites a grans i vistoses. Són hermafrodites, pentàmeres i zigomorfes. El calze consta de 5 sèpals més o menys soldats en un tub pentalobulat (Vicia) o bilabiat (Ulex). La corol·la està formada per 5 pètals lliures a Caesalpinioideae o per 5 pètals que formen una estructura molt constant i característica a les Faboideae: El pètal superior, l'estendard, neix externament als altres pètals de manera que els embolcalla, aquest pètal es fa més gran i adopta una posició més o menys erecta. Els dos pètals laterals, les ales, solen ser lliures i es disposen obertament cap als costats. Finalment, els dos pètals inferiors es solden formant la carena que amaga i rodeja l'androceu i el gineceu. El color dels pètals és variable i pot ser verd, blanc, groc, taronja, vermell, rosa, violeta, porpre o blau. L'androceu consta generalment de 10 estams. Els filaments estaminals poden ser lliures (Sophora, Cassia, Caesalpinia) o més comunament trobar-se soldats, ja sigui tots ells en un tub formant un androceu monadelf (Ulex, Genista) o amb un de lliure, el superior, formant un androceu diadelf (Vicia, Trifolium). El gineceu està format per un únic un ovari súper, monocarpel·lar i unilocular. A l'interior de l'ovari hi ha de dos a nombrosos primordis seminals de placentació marginal. Hi ha un sol estil que acaba en un estigma simple. Les flors solen formar nèctar, ja sigui a la base del estams com en un anell nectarífer al voltant de l'ovari.
Les flors s'agrupen en inflorescències, que poden ser panícules, raïms (Vicia, Melilotus, Astragalus, Ceratonia), espigues o glomèruls (Dorycnium, Trifolium, Anthyllis). Les inflorescències poden ser terminals, axil·lars. Ocasionalment les flors també poden aparèixer solitàries.
Fruit: El fruit és sec i dehiscent (però també indehiscent a Arachis i Ceratonia), de tipus llegum. Ocasionalment pot ser d'altres tipus: si només conté una sola llavor esdevé un aqueni (Trifolium, Onobrychis), si a més d'una sola llavor presenta una ala membranosa parlem d'una sàmara (Tipuana), si apareixen estrangulacions entre les llavors esdevé un loment (Coronilla, Hippocrepis) i si s'infla i es torna carnós és una drupa (Andira, Dialium)


Caesalpinioideae

Caesalpinia gilliesii
Ceratonia siliqua
Cercis siliquastrum
Delonix regia
Gleditsia triacanthos
Parkinsonia aculeata
Tamarindus indica


Faboideae

Adenocarpus telonensis
Anagyris foetida
Anthyllis cytisoides
Anthyllis vulneraria
Arachis hypogaea
Argyrolobium zanonii
Astragalus monspessulanus
Astragalus sesameus
Calicotome spinosa
Chamaespartium sagittale
Cicer arietinum
Colutea arborescens
Coronilla emerus
Coronilla juncea
Coronilla scorpioides
Coronilla valentina
Cytisophyllum sessilifolium
Dorycnium hirsutum
Dorycnium pentaphyllum
Dorycnium rectum
Erinacea anthyllis
Genista anglica
Genista balansae
Genista biflora
Genista cinerea
Genista hispanica
Genista linifolia
Genista monspessulana
Genista patens
Genista pilosa
Genista scorpius
Genista tinctoria
Genista triflora
Glycine max
Glycyrrhiza glabra
Hedysarum coronarium
Hippocrepis comosa
Lathyrus angulatus
Lathyrus cicera
Lathyrus clymenum
Lathyrus latifolius
Lathyrus sativus
Lathyrus tingitanus
Lathyrus tuberosus
Lathyrus vernus
Lens culinaris
Lotus corniculatus
Lupinus albus
Lupinus angustifolius
Lupinus polyphyllus
Medicago arabica
Medicago arborea
Medicago minima
Medicago orbicularis
Medicago sativa
Medicago truncatula
Melilotus indicus
Melilotus officinalis
Melilotus spicatus
Onobrychis supina
Ononis fruticosa
Ononis natrix
Ononis spinosa
Ononis tridentata
Phaseolus vulgaris
Pisum sativum
Psoralea bituminosa
Retama monosperma
Retama sphaerocarpa
Robinia pseudoacacia
Sarothamnus arboreus
Sarothamnus scoparius
Sophora japonica
Spartium junceum
Tipuana tipu
Trifolium alpinum
Trifolium arvense
Trifolium campestre
Trifolium pratense
Trifolium repens
Trifolium stellatum
Trifolium thalii
Trigonella foenum-graecum
Ulex europaeus
Ulex parviflorus
Vicia cracca
Vicia faba
Vicia hybrida
Vicia lutea
Vicia peregrina
Vicia sativa nigra
Vicia sativa sativa
Vicia tetrasperma
Vicia villosa
Vigna unguiculata
Wisteria sinensis
Free Web Hosting